DAGBOK

notebook icon 2016-10-24

Kläder och personliga plagg

Under större delen av 2016 har vi jobbat på ett system på uppdrag av Tvättgruppen i Sverige AB. Systemet har en del traditionella funktioner som grundläggande CRM och orderhantering, men sen finns det en QR-kod/RFID del som tillhandahåller funktioner för kontroll av personliga plagg. Det är vad dagens inlägg kommer handla om. 

Utmaningen var en industri med 300 anställda, alla anställda har ett par uppsättningar med kläder och dessa i sin tur måste kontrolleras ner på en sån detaljnivå att vi måste veta vart kläderna befinner sig i realtid, hur många gånger de tvättats och att rätt människa med ett passerkort kan checka ut sina kläder.
Lösningen är att vi har QR-koder och RFID-chipp på samtliga klädesplagg, alltså ca 3000 plagg som installeras av Tvätteriet. Alla dessa paras sen ihop med ett anställnings-ID. Alla kläderna passerar sen ungefär 12 kontrollstationer under en cirkulationscykel, alltså ett varv från tvättmaskin till tvättmaskin. 
När ett plagg är tvättat så sorteras det i olika vagnar på tvätteriet som ska skickas till industrikunden. Plaggen checkas ut från Tvätteriet genom att vagnarna åker igenom ett kabinett med antenner som läser alla Chipp. Väl på plats hos kunden tar Tvätteriets personal och går igenom alla plagg som blivit sorterade och distribuerar dessa till en stor skåplösning som ser ut som bankfack fast med Panel-PC monterad på. Här registreras plaggen som mottagna ute hos kund, dessa skåp är sen konfigurerade att fungera tillsammans med passerkort som alla anställda bär med sig. Det är så de hämtar kläderna. När de är smutsiga finns det en väldigt avancerad smutskorg som även den har antenner i sig som märker när de anställda slänger in sin smutstvätt. 

Det här vi har pratat om nu är bara toppen på isberget, det är full kontroll och klädsvinnet är nästintill noll! Industrin har full kontroll och "hör och häpna" det här är inte dyrare för slutkund eftersom all avräkning sker med dessa antenner. 

Vi på Wiccon hade inte en aning om att ren tvätt kunde vara så engagerande! Det är otroligt roligt att jobba med projekt som skiljer sig lite från vad vi normalt sett gör om dagarna!